divendres, 26 de setembre del 2008

Nou hores de vol...i nou de retard!

Quin dia!! Per oblidar,de ben segur!!
Quan ahir ens vam llevar res feia presagiar el mal dia que tindríem. L’aeroport de Vladivostok és a 50 minuts del centre i el mateix guia que el dia abans ens havia fet la visita per la ciutat ens portaria. Les carreteres estan totes en mal estat i no es pot anar gaire ràpid, a més, de tan en tan hi ha controls policials i... què ens va passar? Que ens van parar: primer li van demanar la documentació, després li van fer obrir el portamaletes i en darrer lloc se’l van endur cap a dins d’una mena d’oficina de la policia en el mateix lloc del control. L’Arcadi i jo al·lucinàvem,no enteniem res de res i allà esperant. Vam patir una mica per l’hora i pel que ens podia passar si es quedaven el guia. Al cap de 10 minuts va aparèixer i ens va dir que li havien vist cara d’adormit i li havien fet la prova de l’alcohol. Ell ens va comentar que havia begut una cervesa la nit anterior però la màquina li havia donat positiu (0,45 sobre 0,30), ell va demanar una segona prova i llavors va donar negatiu. Ens va explicar que per conduir begut et posen una multa de només 150 euros però 2 anys de retirada de carnet!!! També ens va dir que es deixaven sobornar i que per 1000 euros no et posaven la multa. Quin sobresou!!
Finalment vam arribar a l’aeroport, on només entrar ja et fan passar per un control de seguretat i et trobes amb el panell dels vols i... sorpresa!! El nostre surt amb 4 hores de retard!! . Se’ns ve tot a sobre, 4 hores suposa arribar a 2/4 de 7 de la tarda hora moscovita el que vol dir que ens anirà justíssim si podem anar al ballet al Bolshoi (ja tenim les entrades). Fem passar el temps amb l’ordinador i fent encreuats en una sala on es veu la pista i sembla que veiem un avió dels grans (el nostre ho ha de ser ja que són 9:30 de vol) de la companyia que volem. A les 14 facturem i esperem per menjar alguna cosa quan entrem a la sala d’embarcament, quan per sorpresa nostra no hi ha cap bar ni restaurant, només una paradeta de souvenirs on venen begudes i galetes. Embarquem d’horeta i ens porten amb autobus al peu de l’avió i tot això sense cap explicació per les quatre hores de retard(ni cap sustent alimentari). Al peu de les escales ens aturen a tots i posen una segona escala a la part del darrera. Esperem i esperem al mig del sol durant 15 minuts i tot d’un plegat una dona de l’aeroport diu alguna cosa (només en rus, és clar!) i tothom protesta però torna un autobus a buscar-nos.
La gent hi puja i nosaltres sense entendre res quan penso que hi havia un noi, Mihail, que llegia un llibre en anglés i potser serà la nostra salvació (de fet xapurrejava alguna cosa de castellà i sabia algunes paraules en català ja que va viure un temps a Barcelona però no coneixia el pa amb tomàqueti li vamensenyar a l’avió). Quan arribem altre cop el trobem que no puja a la sala i li demanem què passa,tampoc ho té gaire clar. Ens diu que no és un problema tècnic (això em tranquil·litza molt i de fet l’hem estat veient tot el matí i no hi feien res) diu que és de papers i permisos que segurament tenen problemes per pagar el fuel i que això és normal aquí! Ens diu que estarem de sort si podem marxar avui, jo ja tremolo: sense ballet i, a sobre, no podrem comprar ni un sol souvenir, ja que haviem decidit que el divendres al matí ho comprariem tot i així no ho hauriem de carretejar durant el Transiberià. Després d’esperar una hora arriba un home de la companyia que explica alguna cosa i tothom es revoluciona; fins a llavors semblava que no passava res...

El Mihail ens diu que estan buidant l’avió de fuel perquè hem de passar per Javarovsk a buscar més gent. Només és una hora de vol i l'avió no pot aterrar amb tant de pes. Això vol dir que allà l'hauran de tornar a omplir i perderem més temps. La gent es subleva per l’hora d’arribar a Moscou, molts tenen altres connexons però es calmen quan se’ls hi diu que se’ls posarà un segell per reclamar, aquell xicot ens diu que no aconseguiran res, que sempre és així.Tot això i només ens han portat ampolles d’aigües. Finalment sortim a les 7 de la tarda (de fet ja eren les 12... però a Moscou) i sortim amb 7 hores de retard!!. Fem l’escala, on també perdem un parell d'hores més, i allà comença a pujar gent. Pel que esbrina el Mihail, per tal d’economitzar costos han fet arribar diversos vols a Javarovsk i han omplert l’avió, per tant, ell presuposa que tot això ja estava previst però no ho podien dir. També s’afegeix el fet que un dels vols va tenir problemes tècnics i una vegada enlairat va haver de deixar anar fuel per tornar a aterrar. Finalment després d’11 hores i mitja arribem a Moscou, per cert les pistes dels aeroports estan igual de malmeses que les carreteres. Han passat 22 hores des que vam sortir de l’hotel de Vladivostok fins que hem arribat al de l’aeroport.